Eddy Merckx kent geen mededogen op de Tourmalet tijdens de zeventiende etappe van de Tour de France in 1969. Superknecht Martin Van den Bossche mag niet als eerste de top passeren. Merckx rijdt door en vernederd zijn concurrenten door na een solo van 140 kilometer met bijna acht minuten voorsprong in Mourenx aan te komen.

Wiep Idzenga schrijft voor elk nummer een verhaal bij een foto. In de Toureditie van De Muur vertelt hij het verhaal over het zinderende jaar '69 waarin Merckx zo'n beetje alles meemaakt wat een wielrenner mee kan maken. In deze podcast neemt Wiep je mee in dat verhaal.

Het Tour-nummer van De Muur is online te bestellen en natuurlijk ook te koop in de betere boekhandel. Je in De Muur niet alleen over Eddy Merckx, maar bijvoorbeeld ook over Bauke Mollema, Michael Bling Matthews en hoe Fabio Jakobsen en Julius van den Berg zich naar het profpeloton knokten. Frank Heinen schrijft, net als Peter Winnen, Nando Boers, Thomas Sijtsma, Menno Haanstra, Willie Verhegghe, Rik Vanwallegem en Martijn Sargentini.

Share | Download